top of page

Alles wat je moet weten over de cardgame Lorcana

Lorcana, de nieuwste cardgame van het moment. Bij de Spelfanaat zijn we alvast enthousiast. Vanaf 23/2/2024 starten we met organized play. Wil je weten wat dit nieuwe kaartspel nu inhoudt? Kom het in deze blogpost te weten. Van uitleg over het idee erachter, tot je startersdeck en de rol van onze winkel. Veel leesplezier! 


Het verhaal

Bereid je voor op een cardgame waar jij in de huid van een Illumineer kruipt. Dit is een held die inkt en een magisch boek gebruikt om glimmers van te maken. Wat zijn glimmers? Dat zijn stukjes, personages en voorwerpen uit Disney verhalen. We kennen deze verhalen allemaal! Deze glimmers worden opgeslagen als Lore, kennis, in het rijk van Lorcana. Lorcana is een magische wereld die ontstond om deze prachtige verhalen te beschermen van boosdoeners. 


Nu is het aan jou. Het is jouw taak om glimmers te creëren en samen met andere Illumineers op zoek te gaan naar vermiste Lore. Bescherm het rijk van Lorcana tegen bedreigingen... Voor het te laat is! 


De personages

Personages en voorwerpen uit klassieke Disney verhalen verschijnen in de eerste set kaarten. Denk hierbij aan Mickey Mouse, personages uit Frozen en Peter Pan. Of speel met Lilo & Stitch, Moana en nog veel meer. Voorlopig weten we nog niet of Ravensburger en Disney binnenkort andere karakters zoals die van Pixar, Star Wars of Marvel verschijnen. Hoe speel je Lorcana?

Momenteel speel je dit spel 1vs1, met constructed, draft en sealed als hun to go spelvarianten. Voor degenen die niet vertrouwd zijn met de termen: 

 • Constructed: iedereen maakt zijn deck op voorhand volgens de regels van het spel of TO (toernooi organisator) 

 • Draft: is afhankelijk van gemaakte afspraken. Bijvoorbeeld: iedereen opent 3/4 booster en neemt uit elke booster een kaart. De andere kaarten worden aan de kant gelegd voor de volgende ronde. Je hebt een x-aantal kaarten om deze ronde dan mee te spelen 

 • Sealed: je opent 6 boosters en maakt hiermee je eigen deck voor dit toernooi 


Hoe win je het spel?

De bedoeling is dat je 20 Lore verzamelt. Je strijdt in dit spel tegen jouw tegenstander, die ook Lore probeert te verzamelen. Je verzamelt Lore door Disney personages en items op je veld te leggen. En door je personages vervolgens op quests te laten gaan. Stuur je ze op quest? Lijkt simpel, maar ze raken uitgeput (‘Exerted’ is de term die hiervoor wordt gebruikt). Als ze uitgeput zijn, worden ze kwetsbaar. En hierdoor dus een gemakkelijk slachtoffer voor de tegenstander. Je moet dus op zoek naar de juiste balans tussen je quests die je laat doen, Lore vinden én items en acties gebruiken om de tegenstander tegen te houden. 


Om een kaart te mogen spelen, moet je inkt inzetten. Inkt verdien je door elke beurt een kaart uit je hand met de afbeelding naar beneden in je ‘Inkwell’ te leggen. Doe je dit elke beurt? Dan kan je steeds sterkere kaarten spelen die je helpen om Lore te verzamelen. En om je tegenstander voor te zijn. Hoeveel inkt je nodig hebt om een specifieke kaart te spelen, staat op de linkerbovenhoek van de kaart. 


Wat heb je nodig om het spel te spelen?

Een startersdeck is zeker en vast een must. In ons startersdeck zitten 60 kaarten afkomstig uit één of twee van de zes verschillende inks. Inks zijn te vergelijken met het kleurensysteem bij Magic: the Gathering. En elke ink heeft zijn eigen speelstijl. De verschillende inks zijn: 

 • Amber (Geel) 

 • Amethyst (Paars) 

 • Steel (Grijs) 

 • Emerald (Groen) 

 • Ruby (Rood) 

 • Sapphire (Blauw) Verder kan je een combinatie hebben van drie verschillende kaartsoorten in je deck. Je hebt personages, acties en items. Elke kaart heeft zijn eigen nut en effect. Binnen de actiekaarten heb je ook nog liedkaarten. Deze kunnen net zoals elke andere kaart gespeeld worden (door inkt in te zetten). Al mogen ze ook gezongen worden door sommige personages. Doe je dat tijdens je laatste ronde? Dan moet je niet betalen en mag je dus gratis zingen. 


In het starter deck zitten ook nog 2 foliekaarten van de personages op de voorkant van de verpakking, 11 spelfiches, 1 regelboek en 1 boosterpack met 12 willekeurige kaarten.  


Rarities

Net zoals bij de meeste cardgames zijn er zeldzaamheden bij de kaarten. Voor Lorcana zijn er ondertussen vijf bekend. Allemaal hebben ze hun eigen symbool. 

 • Common 

 • Uncommon 

 • Rare 

 • Super Rare 

 • Legendary 

Daarnaast kan je ook promokaarten verzamelen. Deze zijn alleen te verkrijgen op evenementen of bij speciale product releases. In Californië konden bezoekers van de D23 Expo al een speciale set bemachtigen. Die gaan nu al over de toonbank via tweedehands voor grof geld! 


Wat is het verschil met de andere Trading Card Games?

Het grootste verschil is dat Lorcana meer kindvriendelijk is. Disney is op zichzelf al kindvriendelijk, in de meeste gevallen, en dat heeft het spel wel meegekregen. Waar je een Vampire uitschakelt, een minion ‘burned’ en een Pokémon ‘knocked’, hoef je bij Lorcana “alleen maar” te ‘banishen’. Klinkt veel minder agressief, toch? 


Aangezien je het 1vs1 speelt, is dat wel een gemeenschappelijk element met Pokémon. 

Welke rol speelt de Spelfanaat in dit verhaal?

De Spelfanaat is in eerste instantie een plek waar fanaten van card games samenkomen. Zowel om te spelen, als om ideeën uit te wisselen en kaarten te ruilen. Dat is voor deze card game niet anders. Vanaf 23 februari organiseren we een organized play. Meer informatie volgt hierover nog, maar blijf zeker op de hoogte via onze social media of vraag het eens in de winkel. 


Daarnaast verkopen wij ook alle materialen die je nodig hebt om het spel te spelen. Zo start je meteen! Wil je liever eens een demo testen? Ook dat is beschikbaar in onze winkel. 


Wat is de kostprijs om dit spel te kunnen spelen? 

Het starter deck kost €23, daar kan je dus mee beginnen. Losse boosters kosten €6,5 en koop je naar je eigen behoefte. 


Bij wie kan een speler terecht met vragen? 

Indien er vragen zijn kan je bij Tom terecht, stuur een berichtje via de Facebook en vraag naar Tom. Of vind hem in onze winkel! 


Let's play! 

Nu weet je alles om aan Lorcana te beginnen. Hopelijk beleef je spannende avonturen in deze nieuwe cardgame en mogen we je verwelkomen in onze Spelfanaat! 

 

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page