top of page

40K als in veertigduizend, Willem?

Bijgewerkt op: 15 mei 2023

40K een miniaturenspel dat voor Willem plezier gezelschap en tactiek betekent. Een spel voor jong en oud. Wie bouwt het sterkste leger en dobbelt het best? In deze blogpost neemt Willem jou mee in het verhaal van 40K.
Willem, 40K wat is dat?

40K is om te beginnen een miniaturenspel dat zich afspeelt in de verre toekomst. Je speelt het op een grote tafel waar iedereen elks een leger bouwt. Meestal speel je één tegen één, maar in teams werkt het spel ook. Je probeert om de tegenstander te overtreffen. Dit doe je door de meeste punten te verzamelen, wat op verschillende manieren kan. Of je doodt de tegenstander(s).


En is het een tactisch spel of eerder op geluk?

Er zit zeker tactiek in. Elk leger heeft zijn troepen, die hebben hun eigen wapens. Het juiste wapen inzetten tegen de tegenstander, weten hoe het veld werkt en hierop inspelen zijn tactische zaken. Daarnaast zit er een deel geluk in, omdat dobbelstenen veel bepalen.


Hoe wordt het leger bepaald?

Elk leger heeft een eigen puntenwaarde. Aan het begin spreken de spelers af voor welke puntenwaarde ze een leger bouwen. Het komt voor dat iemand veel meer modellen heeft, maar in puntenwaarde is dit altijd gelijk aan de puntenwaarde van de tegenstander. Zo hebben beide spelers evenveel kans om te winnen.
Hoe ben je in aanraking gekomen met 40K?

Ik ben zelf begonnen met Star Wars x wing, dat werd hier ook gespeeld op dezelfde dag als 40K. Zo ben ik er eigenlijk mee in aanraking gekomen.


Welke rol speelt 40K in jouw leven?

Ik zit hier elke donderdag, of dat probeer ik toch. Tijdens de week schilder ik dan af en toe. De miniaturen zijn grijs als je ze koopt, maar schildert ze zelf indien je dat wenst. Zelf vind ik dat fijner, vandaar dat ik ze schilder.


Wat betekent 40K dan voor jou?

Vooral ontspanning en vriendschappen opbouwen. Het is zeker een plezante bezigheid, anders zou ik het niet doen. Je wisselt tactieken uit, vriendschappen zijn hier daardoor snel gemaakt.


Welke rol speelt de Spelfanaat in dit verhaal?

De Spelfanaat heeft de zaal die we elke week mogen gebruiken. Ons terrein mag hier bijvoorbeeld ook blijven staan. Zo hoeven wij dat niet elke keer te verplaatsen. Ze ondersteunen ons ook. Als er nieuwe producten uitkomen, vragen ze aan ons of ze iets aan de kant moeten houden. En als kers op de taart krijgen leden hier 10% korting op 40K materiaal. Het meeste materiaal is hier wel te vinden, dus dat is ideaal.


Welke leeftijden doen ze zoal mee met 40K?

De jongste is rond de 13 jaar. Terwijl de oudste de 50 al gepasseerd is. Er zitten studenten in de club, maar evengoed mensen die uitkijken naar hun pensioen.


Hoe varieert de groep wekelijks?

Vaak zijn het dezelfde mensen die hier terugkomen. Maar je speelt altijd een spel tegen iemand anders waardoor je verschillende andere regels en speelmanieren leert kennen.


Welke mindset is ideaal om te hebben als 40K speler?

Je moert wel tegen je verlies kunnen. Soms gebeurt het dat de tegenstander meer geluk heeft met dobbelen, maar dan geef je dat best wel een plaats. Daarnaast is het handig als je tijd hebt om te spelen. Een spel duurt al snel een hele avond. De concentratie hebben om dat vol te houden, is wel een must. Er zijn ook standaardregels, daarvan verwachten we dat je die kent. Bij de extra regels voor legers of de niche gevallen zoeken we de uitleg op. Die hoef je dus niet allemaal te kennen.


Welke materialen heb je nodig om 40K te spelen?

Een leger is handig, maar we hebben hier ook enkele extra legers staan. Deze mag je gebruiken als beginner. Of iemand leent je een leger, dat is ook een optie. Als echte beginner mag je dus gewoon langskomen, dan spreken we wel iets af en hoef je niets te voorzien. Na verloop van tijd bouw je vanzelf je eigen leger op. Hierbij heb je een codex met de regels van je leger. Dobbelstenen zijn ook altijd handig. Terrein heb je niet nodig, want dat staat hier.


En wat is het kostplaatje?

Welk leger je koopt, beslis je natuurlijk zelf. Als je meerdere donderdagen komt, vragen we om lid te worden van onze club. Dat kost 25EUR, tenzij je student bent dan is het 15EUR. Je krijgt dan een welkomstgeschenk, mag hier elke donderdag komen spelen en krijgt 10% korting hier in de winkel. Je krijgt wel veel voor die prijs per jaar. In de zaal verkrijg je tijdens spelavonden drankjes aan democratische prijzen.


Waar kunnen potentiële spelers terecht?

In de Facebookgroep. Daar wordt elke week een post gemaakt om te kijken wie er donderdag komt. Nieuwe leden stellen hier de vraag of iemand het ziet zitten om hen te begeleiden en het spel te leren spelen. Je mag contact opnemen met mij (Willem) of hier in de winkel met Tom.


Wat wil je nog meegeven aan toekomstige spelers?

Met een open mindset afkomen. Het is een breed arsenaal met spellen die je kan spelen. Het is niet enkel 40K, maar ook Warhammer age of sigmar bijvoorbeeld. Dat speelt zich af in de fantasiewereld. Er zijn nog andere spellen zoals Blood Bowl, Necromunda, lord of the rings battle for middle earth, Kill Team... Die ondersteunen we ook allemaal, dus het gaat verder dan alleen 40K.285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page