top of page

Wat is Dungeons & Dragons?

Bijgewerkt op: 15 mei 2023

Wouter, één van onze Dungeonmasters, neemt jullie graag mee in de wondere wereld van Dungeons & Dragons. Zelf heeft hij een Warhammer 40K achtergrond, maar werd hij overtuigd door de Dungeons & Dragons wereld. Tijdens een andere roleplay-game overtuigde iemand hem om een dinsdag mee te komen spelen in de Spelfanaat. En de rest is geschiedenis. Wat Dungeons & Dragons is, hoe je het speelt en waar je terecht kan met vragen? Dat kom je te weten in deze blogpost!


Hey Wouter, wat is Dungeons & Dragons eigenlijk?

Dungeons & Dragons is een tabletop roleplay game. Tabletop houdt in dat je het aan een tafel speelt. En roleplay geeft aan dat iedere speler een eigen karakter aanneemt tijdens het spel. Alle karakters gaan samen op avontuur. Hoe dit avontuur zich uitzet bepaald de Dungeonmaster deels. Dat is iemand die de leiding neemt tijdens het spel.


Met hoeveel spelers speel je dit spel?

Dat hangt af bij welk aantal de Dungeonmaster zich comfortabel voelt. Bij ons bestaat één tafel uit 1 tot 6 personen.


Wat betekent Dungeons & Dragons voor jou persoonlijk?

Voor mij betekent het met vrienden rond een tafel zitten, lachen en ons amuseren. We creëren samen een verhaal en daar zit veel creativiteit in. Twee dezelfde magiërs gebruiken hun spreuken bijvoorbeeld helemaal anders.


Hoeveel vrijheid is er in het spel?

Dat varieert van groep tot groep. Wij werken met Adventurers League. Daar moet je normaal werken met uitgeschreven avonturen. We volgen dat wel, maar er is altijd ruimte om ‘van het padje te gaan’. Zo wordt de spelleider aangemoedigd om te improviseren en dat houdt het leuk!


Welke materialen heb je hiervoor nodig?

De “verplichte” materialen zijn dobbelstenen en een karakter sheet. Al brengen de meesten andere materialen mee zoals een ‘dice tray’, pionnen, een battle map... Dat maakt het visueel allemaal wel wat leuker.


Welke rol speelt de Spelfanaat in dit verhaal?

De Spelfanaat komt er op twee manieren bij kijken. Ze verkopen ons al het nodige materiaal en hebben de speelruimte waar we elke dinsdag samenkomen. We zitten hier in een redelijk grote ruimte zodat er met voldoende mensen samengekomen kan worden.


Hoe toegankelijk is de spelavond op dinsdag?

Qua kostprijs hoef je alleen je eigen drinken te betalen. De groepen worden hier los gevormd. De Dungeonmaster kiest een tafel en dan kiezen de spelers een Dungeonmaster. Ook qua leeftijden is het heel gespreid. De jongste zit in het middelbaar en de oudste die hier gepasseerd zijn, zijn 50+. Gemiddeld zitten we aan 20-25 mensen per week, maar ik hou er altijd rekening mee dat er ineens een hele tafel nieuwe mensen binnenkomt.


Waar kunnen potentiële spelers terecht?

Voor vragen over het spel, kan je online terecht op de officiële Twitteraccounts, in de officiële boeken,... Of bij mij. Zelf organiseer ik de avonden, dus voor vragen met betrekking tot de avonden mogen ze mij contacteren via https://www.facebook.com/wouter.raes.7. Officiële communicatie over de spelavonden gebeurt in de Roleplay Spelfanaat Facebook groep. fb://group/584724258535398?ref=share

 



410 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page